ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ:

Free Web Counter

Αρχειοθήκη Κειμένων

9 Σεπ 2013

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ... ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ

Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο δόθηκε μετά από ένα ξεκαθάρισμα σε τόνους χαρτιών και σημειώσεων. Μέσα στο απόλυτο χάος, έπεσε στα χέρια μου ένα χαρτί, που περιείχε τα Δελφικά Παραγγέλματα. Μετά από προσεκτική ανάγνωση, για μια ακόμα φορά, παρατήρησα την ομοιότητα που είχαν με τις 10 εντολές, οι οποίες δόθηκαν στο Μωυσή από το Θεό, προς τους ανθρώπους.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, σχεδόν όλες οι 10 εντολές, ουσιαστικά βρίσκονται γραμμένες, με διαφορετική μεν σειρά και τρόπο, αλλά με το ίδιο νόημα, στα μάρμαρα του ναού του Απόλλωνα, στο μαντείο των Δελφών, από τους 7 Σοφούς της Αρχαιότητας (Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος).
Παραθέτω παρακάτω τις 10 εντολές σε σχέση με τα Δελφικά παραγγέλματα, για άμεση σύγκριση:

  1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού.
  2. Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης.
  3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω.
  4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας έργα και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.
  5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γέννηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης.
  6. Ου φονεύσεις.
  7. Ου μοιχεύσεις.
  8. Ου κλέψεις.
  9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
  10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.


  1. Έπου Θεώ (Ακολούθα και τίμα τον Θεό σου)
  2. Θεούς Σέβου (Να σέβεσαι τους Θεούς)
  3. Όρκω μη χρω και/ή Ευσέβειαν φυλάσσειν (Να μην ορκίζεσαι και/ή Να είσαι ευσεβής)
  4. Εδώ δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο
  5. Γονείς σέβου (Να σέβεσαι τους γονείς σου)
  6. Φόνου απέχου (Να απέχεις απ’ το φόνο)
  7. Γάμους κράτει (Να σέβεσαι το γάμο σου)
  8. Πλούτει δικαίως (Να πλουτίζεις δίκαια)
  9. Πράττε δίκαια (Να πράττεις δίκαια και σωστά)
  10. Φθόνει μηδενί (Να μη ζηλεύεις κανέναν και τίποτα)

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς οι 10 εντολές περιέχουν μόνο αρνητικές δηλώσεις, που ορίζουν τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει κάποιος. Αντίθετα, τα Δελφικά Παραγγέλματα, όπως μπορείτε να δείτε και το σύνολο αυτών εδώ http://www.delphi.gr/ViewShopStaticPage.aspx?ValueId=1932 έχουν ως επί το πλείστον θετικές δηλώσεις.

Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να μπορεί κάποιος να γίνει καλύτερος άνθρωπος, να βελτιώσει τον εαυτό του και μέσα από αυτό να εξελιχθεί προς ένα ανώτερο καλό, μέσα από αρνητικές δηλώσεις. Και μόνο με τη μορφή της δήλωσης η φράση φορτίζεται αρνητικά. Και πώς, άλλωστε να καταφέρεις να εξελίξεις το πνεύμα σου ξεκινώντας με ένα ΜΗ! Παίρνοντας δηλαδή ως προηγούμενο ότι δεδομένα έχεις κάνει λάθος… και μάλιστα όχι μόνο εσύ, αλλά και όλο το ανθρώπινο γένος!
…και όπως σχολίασε και η φίλη Ξένια, «αν πρέπει να διατυπώνουμε γραπτώς το αυτονόητο (όπως, για παράδειγμα, το να μη σκοτώνουμε τον κόσμο), σημαίνει πως είμαστε πολύ πίσω ως πολιτισμός...».

Με το άρθρο μου αυτό δεν έχω σκοπό να βλάψω το Χριστιανισμό ή να κάνω μαθήματα αρχαίας ελληνικής παιδείας. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τη φώτιση και το πνευματικό επίπεδο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Είναι μια καλή ευκαιρία, όμως, να ξαναδούμε τις αναλογίες και να σκεφτούμε πάνω σε αυτές. Ο καθένας, εξάλλου, διαλέγει αυτό που τον κάνει να νιώθει γεμάτος με ενέργεια και χαρά.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι όλες οι θρησκείες του κόσμου θα πρέπει να ξεκινούν με αυτή τη φράση: «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ». Γιατί αν δεν μάθεις τον ίδιο τον εαυτό σου, τότε ότι και να διδαχθείς δε θα μπορέσει ποτέ να σου δείξει τον αληθινό κόσμο.

KEIMENO: LEFTERIS CROC
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...