Στο τεύχος Απριλίου 2008 της ενημερωτικής έκδοσης της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ (Harvard Health Letter) οι ερευνητές περιγράφουν 7 κοινά νοσήματα που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς να καταφύγουμε στην εύκολη λύση των φαρμάκων.
Τα τελευταία χρόνια ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μελετών μας υποδεικνύουν ότι απλές αλλαγές στο τρόπο ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση είναι αποτελεσματικές θεραπείες για πολλά νοσήματα.
Αυτά τα επτά κοινά νοσήματα είναι:
- Αρθριτικά
- Χοληστερίνη
- Έκπτωση νοητικών λειτουργιών (Alzheimer, άνοια)
- Κατάθλιψη
- Διαβήτης
- Υπέρταση
- Οστεοπόρωση
Αρθριτικά: Οστεοαρθρίτιδα, η φθορά του χόνδρου που επικαλύπτει τις αρθρώσεις. Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στους ηλικιωμένους. Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας. Όπως η βιταμίνη D, η γλουκοσαμίνη, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και τακτική χαμηλής φόρτισης άσκηση.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το σώμα σας αρχίζει να επιτίθεται και να καταστρέφει από μόνο του τις αρθρώσεις – σε μερικές περιπτώσεις καταλήγει σε χρόνια καταστροφή και παραμόρφωση των αρθρώσεων – μπορεί επίσης να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό χωρίς να καταφύγετε στο φαρμακείο.
Ισχύουν τα παραπάνω για την οστεοαρθρίτιδα πρέπει όμως να:
Αποκλειστούν η ζάχαρη και τα δημητριακά. Να αυξηθούν οι μη επεξεργασμένες, υψηλής ποιότητας τροφές, βιολογικές αν γίνεται
Οι τροφές θα πρέπει να αναλώνονται όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή
Να προστεθούν αμινοξέα όπως η Lysine, η Proline, και πολυφαινόλες που σταματούν με φυσιολογικό τρόπο τη φλεγμονή.
Θα πρέπει επιπλέον να διαχειριστεί και το συναισθηματικό κομμάτι το οποίο είναι και το υπόστρωμα της νόσου.
Χοληστερίνη: το θέμα της «καλής» και της «κακής» χοληστερίνης είναι πιθανόν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς μύθους της εποχής μας.
Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητο για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Για την ανανέωση των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μεγάλου αριθμού ορμονών, ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ κ.ά.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα σε μορφή μεγάλων (καλά) και μικρών (κακών) μορίων. Τα μικρά μόρια διεισδύουν πιο εύκολα και επικάθονται στο τοίχωμα των αγγείων ενώ τα μεγάλα μεταφέρονται στο αίμα χωρίς να επικάθονται στα τοιχώματα. Κανένα φάρμακο δεν επιδρά στο μέγεθος αυτών των μορίων.
Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τη χοληστερίνη σας είναι να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τις τροφές από δημητριακά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτό θα βελτιώσει το μεταβολισμό σας και ο οργανισμός αντί να καίει υδατάνθρακες (ζάχαρη κ.λπ.) θα καίει λίπος.
Για να φέρετε την χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να:
- Καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως βιταμίνη C
- Να μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά, πατάτες)
- Να ασκήστε καθημερινά
- Να αυξήσετε την λήψη ω-3 λιπαρών οξέων
Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο Χοληστερίνη
Έκπτωση νοητικών λειτουργιών: η νόσος του Alzheimer είναι μια επιδημία. Η σωστή δίαιτα και η αποτοξίνωση του οργανισμού με το detoxification program από βαρέα μέταλλα είναι το Α και το Ω για μια ιδανική εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη της νόσου του Alzheimer.
Το να διατηρείται τα επίπεδα της ινσουλίνης σας χαμηλά, η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και τροφών με υψηλό αντιοξειδωτικό δείκτη είναι διαιτητικές αλλαγές που μπορούν να προλάβουν μια νοητική πτώση.
Η αποφυγή και απομάκρυνση του υδραργύρου και του αλουμινίου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Τα οδοντικά σφραγίσματα με αμάλγαμα είναι μια από τις κύριες πηγές υδραργύρου, ενώ κοινές πηγές αλουμινίου είναι τα αποσμητικά για των ιδρώτα που το περιέχουν και μαγειρικά σκεύη.
Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης και τα εμβόλια κατά της γρίπης, καθώς περιέχουν υψηλές δόσεις και υδράργυρου και αλουμινίου.
Κατάθλιψη: ο Dr. Μέρκολα αναφέρει ξεκάθαρα ότι: "Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν θεραπεύουν κατά κανένα τρόπο τη αιτία της κατάθλιψης σας. Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε αυτό!" Αυτό δεν πηγάζει μόνο από την πείρα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ολιστικής ιατρικής αλλά και από επιστημονικά στοιχεία όπως αναφέρει η σε άρθρο της The Wall Street Journal, για μια πρόσφατη συνολική μελέτη η οποία ανακοινώθηκε στο πιο έγκυρο ιατρικό στο κόσμο το NewEnglandJournalofMedicine όπου συμπεραίνεται ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο.
Για να χειριστεί κανείς το βασικό πρόβλημα λίγα πράγματα είναι πιο αποτελεσματικά από την λήψη ω-3 λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με άσκηση που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά σχετικά με τη κατάθλιψη .
Διαβήτης: Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το διαβήτη τύπου 2 είναι το εξής: δύναται να προληφθεί πλήρως και είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο παρά αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Θα πρέπει λοιπόν:
- Να περιορίσετε ή να εξαλείψετε πλήρως τη ζάχαρη και τα δημητριακά από την διατροφή σας.
- Να ασκείστε τακτικά και έντονα
- Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά
- Να λαμβάνετε άφθονα ω-3 λιπαρά
- Να απολαμβάνετε αρκετό ύπνο υψηλής ποιότητας κάθε βράδυ
- Να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος
- Να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ιδιαίτερα βιταμίνης C
- Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: Το αίνιγμα του διαβήτη
Υπέρταση: η υπέρταση μπορεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακού νοσήματος. Μέχρι και το 90% του πληθυσμού θα μπορούσε να τελικά προσβληθεί από αυτήν. Ευτυχώς, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επαναφορά της αρτηριακής πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα είναι η να φέρετε σε φυσιολογικά επίπεδα την ινσουλίνη και την λεπτίνη. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση των δημητριακών και της ζάχαρης και με διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων άσκησης.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή είναι η ίδια στρατηγική που επαναφέρει στο φυσιολογικό σχεδόν οποιαδήποτε τιμή υψηλής χοληστερίνης.
Θα πρέπει να επιστήσουμε στην προσοχή σε ένα θέμα: θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι όποιος σας μετράει τη πίεση το κάνει σωστά. Με τα 2/3 του πληθυσμού να είναι υπέρβαρα είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί κανείς το σωστό μέγεθος περιχειρίδας στο πιεσόμετρο και να προσέχει ώστε να είναι σωστά τοποθετημένο το άνω άκρο κατά τη μέτρηση.
Θα μπορούσε βέβαια να είναι απαραίτητη η ενίσχυση του διαιτολογίου με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία των αγγείων στον οργανισμό όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, η αργινίνη κ.ά.
Η πλειοψηφία των περιστατικών με υπέρταση μπορεί να θεραπευτεί ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες.
Οστεοπόρωση: όπως η άσκηση και η δίαιτα είναι αποτελεσματικές σε συνδυασμό για να νικήσουν την παχυσαρκία, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την οστεοπόρωση. Οι βιταμίνες D και Κ είναι επίσης ζωτικοί παράγοντες.
Η δίαιτα είναι φυσικά, επίσης πολύ σημαντική για γερά κόκκαλα. Θα πρέπει κανείς να τρώει άφθονα και τα σωστά για το σώμα του λαχανικά. Αν σας είναι δύσκολο να τρώτε την ποσότητα που χρειάζεται, προσπαθήστε να φτιάχνετε και να καταναλώνετε χυμούς από λαχανικά.
Οι χυμοί λαχανικών είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Κ. Μια άλλη καλή πηγή είναι από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με κεφίρ.
Η Πλήρης Διατροφική Αξιολόγηση (NutrEval), μια απόλυτα εξειδικευμένη εξέταση μοριακής βιολογίας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να δώσει ακριβείς πληροφορίες ώστε να δούμε με τι τροφές μπορούν να αντικατασταθούν οι υδατάνθρακες ανάλογα με την μεταβολική κατάσταση και την ιδιοσυγκρασία του καθενός ξεχωριστά. Μπορούμε λοιπόν μέσα από την Μοριακή Διατροφή να χορηγήσουμε στοχευμένα αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας. Σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργαστήρια στο κόσμο την Genova Diagnostics και τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής Nutrilabs το Detox Center μπορεί να παρέχει αυτή την εξέταση και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πιο πλήρη διατροφική εξέταση που υπάρχει, η οποία συνδυάζει 5 ξεχωριστά τμήματα εξετάσεων για να δώσει αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας. Ο συνδυασμός των εξετάσεων αυτών είναι μοναδικός και εκτιμάει δεδομένα από όλες τις πτυχές του μεταβολισμού για να δώσει μια πλήρη εικόνα της γαστρεντερικής, νευρολογικής, καρδιαγγειακής και φλεγμονώδους κατάστασης του οργανισμού.
Οι ανεξάρτητοι δείκτες από κάθε εξέταση συνδυάζονται ιδανικά για να παρουσιάσουν με ακρίβεια την ανάγκη του οργανισμού (και όχι τα απλά επίπεδα στο αίμα) για κάποιο διατροφικό στοιχείο, βιταμίνη ή ιχνοστοιχείο. Παρομοίως εκφράζεται και ο κίνδυνος για την εκδήλωση κάποιας ασθένειας.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ